Wat is liefdespijn?

Wat is liefdespijn?

Wat is liefdespijn?
Liefdespijn. Het woord zegt het eigenlijk al. Het betekent dat je pijn in de liefde hebt ervaren of ervaart. Pijn in je hart. Liefdespijn kan ontstaan na het beëindigen van een relatie, maar het kan ook ontstaan tijdens jouw relatie. Maar wat is nou precies liefdespijn en waarom ervaren wij dit? In dit artikel gaan we verder in op het ontstaan van liefdespijn en hoe jij hier het best mee om kunt gaan.

Hoe ontstaat liefdespijn?
Het ontstaan van liefdespijn kent verschillende vormen. Liefdespijn kan namelijk ontstaan doordat je relatie is verbroken, maar het kan zich ook al ontwikkelen tijdens jouw huidige relatie. Op het moment dat je verliefd bent, voel jij je gelukkig en leef je in een rooskleurige wereld. Wanneer deze liefde ophoudt of het niet meer lukt, doet dit pijn. Je hart is gebroken en je kunt eigenlijk niet geloven dat je relatie is beëindigd.

In dit geval is de liefdespijn die je voelt een rouwproces, waarbij je jouw huidige situatie niet kunt accepteren. Ook tijdens je relatie kun je liefdespijn ervaren. Wanneer je in een relatie zit, ben je verbonden met je partner. Je stelt je open naar elkaar en je ontwikkelt een diepere connectie. Doordat jij je zo verbonden voelt met de ander, ben je ook ontzettend bang om verlaten te worden.

Hierdoor ga jij je aanpassen aan de ander, zodat hij je maar niet verlaat. Vaak gaan vrouwen dan over hun eigen grenzen heen om maar geliefd te blijven. Een gevolg hiervan is dat je niet meer gelukkig bent in je relatie en dus ook liefdespijn kunt ervaren.

Hoe ga je met liefdespijn om?
Bij liefdespijn is het belangrijk dat je tijd voor jezelf neemt. Of je dit tijdens of na je relatie ervaart, tijd voor jezelf is essentieel. Neem de tijd om dingen te verwerken en alles even op een rijtje te zetten. Denk bij jezelf na wat jij belangrijk vindt en hoe jij je weer gelukkig kunt voelen. Dit klinkt misschien wat egoïstisch, maar zelfliefde is super belangrijk voordat je iemand anders jouw liefde kunt geven.   Ook is het belangrijk dat je liefdespijn herkent en leert te accepteren. Vaak belanden vrouwen in een ontkenningsfase waarin zij niet willen geloven dat de relatie voorbij is of dat zij niet meer 100% gelukkig zijn. Om dit te kunnen accepteren moet je jezelf ook tijd gunnen. Acceptatie is een lang proces en heeft te maken met het verwerken van je gevoelens. Zodra jij voor jezelf de situatie hebt geaccepteerd en jouw liefdespijn herkent, kun je langzamerhand over je liefdespijn heen komen.

Meer lezen over het loslaten van je ex en hoe je dit doet? Ik schreef er een waardevol artikel over.

Hoe kom ik over mijn liefdespijn heen?
Herkenning en acceptatie betekent dat jij de liefdespijn een plekje hebt kunnen geven. Je weet nu wat beter hoe je met deze gevoelens om kunt gaan. Om over je liefdespijn heen te komen is het belangrijk dat je controle krijgt over je gevoelens en gedachtes. Positiviteit is hierbij erg belangrijk! Met een positieve mindset zit je lekkerder in je vel en zal je ook positievere dingen in het leven aantrekken.

Daarnaast is het belangrijk dat jij je eigen grenzen leert kennen en deze ook bewaakt. In het verleden ben je waarschijnlijk vaak over je eigen grenzen heen gegaan. Hierdoor werd je ongelukkig en kon je niet meer jezelf zijn. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je echt wilt. Alleen zo kun jij je eigen grenzen aangeven en goed voor jezelf zorgen in een relatie.

Heb je hulp nodig om over je liefdespijn te komen? Lukt het jou niet om over je liefdespijn heen te komen en wil jij hier hulp bij? Dan help ik jou graag. Door middel van live en online coaching ondersteun ik jou met alle liefde. Interesse? Neem dan vrijblijvend contact op.