Wat is verlatingsangst?

Wat is verlatingsangst


Verlatingsangst. De naam zegt het eigenlijk al. Het is de angst om verlaten te worden door iemand die je dierbaar is. Het moment dat iemand zich verlaten voelt, is deze persoon verdrietig en kan hij of zij zelfs overstuur raken. De een meer dan de ander. De onderliggende reden voor deze angst kan verschillende oorzaken hebben, maar er zijn gelukkig ook behandelingen om deze angst te overwinnen. Benieuwd hoe jij jouw verlatingsangst kan verminderen? Lees dan verder!

Hoe ontstaat verlatingsangst?

De oorzaak voor verlatingsangst is per persoon verschillend. Het is een psychische angststoornis die door diverse gebeurtenissen veroorzaakt kan zijn. Vaak blijkt deze angst al vanuit de kindertijd te komen. Door gebeurtenissen in iemands jeugd kan verlatingsangst ontstaan. Dit ontwikkelt zich meestal in de hechtingsfase van een kind.

Verlatingsangst

Het kan zijn dat iemand in zijn kindertijd het proces van weggaan van de ouders en het terugkomen niet goed heeft kunnen verwerken en hierdoor emotioneel onzeker geworden is. 

Dit kan op een latere leeftijd nog steeds zijn effecten tonen. Ook kan dit effect hebben op latere liefdesrelaties. De gedachten dat iemand je kan verlaten is namelijk geen goed fundament om een relatie beginnen.

Een andere oorzaak kan zijn dat iemand een traumatische ervaring mee heeft gemaakt.

Het kan zijn dat jouw partner je bedrogen heeft en je vertrouwen in de mens is beschadigd. Ook kan het zijn dat iemand een relatie beëindigd en je verlaat. Hier kunnen mensen ook verlatingsangst door ontwikkelen. Natuurlijk betekent dit niet dat op het moment dat een persoon verlaten wordt, hij of zij verlatingsangst ontwikkelt, maar dit zou wel een oorzaak kunnen zijn. Ook het overlijden van een dierbaar persoon kan leiden tot verlatingsangst, aangezien dit ook als verlating kan aanvoelen voor iemand.

Hoe weet je wanneer je verlatingsangst hebt?

Verlatingsangst komt veel vaker voor dan je denkt. Maar liefst 6,6 procent van de volwassen heeft kans op het krijgen van verlatingsangst. Zoals eerder aangegeven, kan dit verschillende oorzaken hebben. De psychische angststoornis komt voor in verschillende soorten en mate. De een is zich er namelijk wel bewust van en de ander veel minder. Ook kan de ene persoon meer last hebben van angst dan de ander.Mensen met verlatingsangst gaan vaak op voorhand al piekeren over eventuele verlating. Zo denken zij al snel na over mogelijk verlies of bedrog. Dit kan zich ook uiten in extreme jaloezie wanneer iemand ziet dat zijn of haar partner het goed kan vinden met andere mensen. Daarnaast ben je ook overbezorgd dat jij of je dierbaren iets overkomt, waardoor jullie gescheiden worden van elkaar.
Daarnaast zijn er nog meer symptomen waar mensen last van kunnen hebben met verlatingsangst.

Enkele symptomen kunnen zijn:

  • Je vindt het lastig om alleen te zijn. 
  • Je kunt niet goed omgaan met afwijzing en je hebt ook angst om afgewezen te worden. 
  • Je gaat over je grenzen heen om het de ander naar de zin te maken. 
  • In een relatie kun je behoorlijk jaloers zijn. 
  • Je hebt veel behoefte aan bevestiging. 
  • Je bent snel verliefd. 
  • Je fantaseert in het begin van de relatie al over samenwonen, trouwen of kinderen. 
  • Je blijft vaak te lang in een relatie, zelfs wanneer die je relatie je eigenlijk niet meer gelukkig maakt. 
  • Je trekt snel foute mannen aan. 

Hoe behandel je verlatingsangst?

Om van je verlatingsangst af te komen zijn er verschillende methodes en behandelingen beschikbaar. Tegenwoordig zijn er online therapieën die je kunt volgen om van je angststoornis af te komen. Voor een goede behandeling is het wel noodzakelijk om te weten wat de oorzaak is van je angst. Als dit veroorzaakt is door een trauma, zal deze trauma eerst behandeld moeten worden, wil je van je angst afkomen.

Wij bieden een transformerend 9 maanden programma aan "Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn" zodat je je verlatingsangst (of bindingsangst) kunt doorbreken.

Meer weten? Volg onze gratis Masterclass, 
schrijf je hier in.

Wil je meer lezen over dit onderwerp? Lees hier het blog "verlatingsangst, hoe ga je ermee om".
Reactie plaatsen