Hoe herken ik verlatingsangst?

Hoe herken ik verlatingsangst?

Ervaar jij het steeds terugkerende gevoel van angst om verlaten te worden? En zit je niet lekker in je vel, maar heb je tegelijkertijd geen idee wat je er mee moet. Het zou kunnen zijn dat er spraken is van verlatingsangst. Máár om daar achter te komen moeten we eerst kijken naar de symptomen. Benieuwd wat deze symptomen zijn? Lees dan zeker door! Binnen 3 minuutjes heb jij het antwoord op deze vraag. 

Nachtmerries door verlatingsangst

Een van de veel voorkomende symptomen van verlatingsangst zijn nachtmerries. Oftewel, je gaat met de angst naar bed, het komt voor in je dromen en je staat er ook weer mee op. Je denkt veel na over hoe jouw dierbaren je kunnen gaan verlaten en wat het effect daarvan op jou is. Deze nachtmerries stimuleren juist de angst. Dit trekt veel energie uit je. Een gevolg hiervan is dat je vaak niet uitgerust opstaat en moe de dag begint. Ook slaap je niet graag bij andere mensen. Je wilt het liefst altijd thuis zijn, om bij jouw geliefde te blijven (als je die hebt). Dit is voor jezelf een fijner en prettiger gevoel.
verlatingsangst nachtmerrie

De verlatingsangst versterkt jaloezie

Jaloezie is ook een teken van verlatingsangst. Een voorbeeld hiervan is: Je ziet dat jouw partner een gezellig praatje maakt met een onbekende. Dit zorgt ervoor dat jouw alarmbellen al beginnen te rinkelen. Er schieten meteen vragen in je hoofd: Is hij/zij leuker dan ik? Gaat hij/zij mij verlaten? Dit zijn veel voorkomende gedachtes bij mensen die last hebben van verlatingsangst. 

Lichamelijke klachten door verlatingsangst

Omdat je jezelf eigenlijk helemaal gek kan maken, ben je er 24/7 mee bezig of iemand jou gaat verlaten. Je kunt hier niet alleen geestelijk, maar ook lichamelijke klachten van krijgen. Je bent veel moe, je hebt last van hoofdpijn en kunt zelfs gaan trillen van de spanning.  Omdat je zo bang bent voor de gevolgen, wil je er alles aan doen om het tegen te gaan. Je bent hier de hele dag mee bezig. Dit zorgt voor uitputting. Deze klachten komen voornamelijk voor als je alleen bent. In deze situatie heb je geen afleiding en dus alle tijd om over jouw verlatingsangst na te denken
Hoe herken ik verlatingsangst?

Je bent telkens opzoek naar bevestiging 

Bij verlatingsangst kun je bevestiging zoeken op meerdere manieren. De eerste manier is het constant bevestiging willen zoeken of jouw geliefde nog wel van je houdt, je nog wel leuk vindt en of je niet verlaten wordt. De tweede manier is bevestiging zoeken of de mensen om wie je geeft niks mankeren. Het is de constante zorg of jouw geliefden iets overkomen. Er is telkens angst dat jouw geliefden iets ergs meemaken als: Een dodelijke ziekte, een ongeval of zelfs overlijden. Je bent hierdoor niet graag alleen en zoekt altijd deze mensen op om bij ze te zijn. 

Je zet alles op alles om iedereen bij je te houden

Een wereld zonder de mensen om wie je geeft, is voor jou geen optie. Je zet dus alles op alles om dit zo te houden. Je blijft vaak tot latere leeftijd bij je ouders wonen en zult niet snel de stap zetten om uit huis te gaan. De denkwijze hierachter is: Hoe langer je thuis woont, hoe vaker je je ouders ziet. Dit geeft voor jouw gevoel meer controle. Ook tegen jouw partner ben je een control freak. Je wilt de touwtjes in handen houden en zult ook niet stoppen. Voor jouw partner kan dit een verstikking zijn en hij wilt hierdoor juist ruimte. Dit is dus juist niet de oplossing!

Conclusie

Heb jij last van één of meerdere symptomen? Dan is het heel goed mogelijk dat er spraken is van verlatingsangst. Wacht dus niet te lang en onderneem actie! 

Heb je hulp nodig om over verlatingsangst heen te komen?

Lukt het jou niet om over verlatingsangst heen te komen en wil jij hier hulp bij?
-->> Volg gratis de masterclass of mini-training "Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn <<--