Heb ik verlatingsangst?

Heb ik verlatingsangst?Verlatingsangst komt vaker voor dan de meeste mensen denken. Veel mensen hebben last van verlatingsangst, maar hebben dit zelf nog niet écht door. Ze voelen zich vaak onzeker en hebben veel behoefte aan controle. Doordat zij deze gevoelens niet erkennen, weten mensen niet dat zij aan deze angststoornis lijden. Twijfel je zelf of jij last hebt van verlatingsangst? In dit artikel ga ik verder in op de symptomen van verlatingsangst en kun je te weten komen of jij hier ook last van hebt.

Hoe weet ik of ik verlatingsangst heb?

Het herkennen van verlatingsangst kan lastig zijn. Als je onzeker bent, hoeft dit namelijk niet meteen te betekenen dat je ook gelijk verlatingsangst hebt. Deze angst komt namelijk in meerdere vormen voor. De ene persoon heeft er veel last van en de ander wat minder. Dit verschilt dus per persoon en per situatie. Mensen die last hebben van verlatingsangst zijn bang om verlaten te worden en piekeren hier veel over. Vaak zijn ze erg jaloers, doordat ze snel denken aan bedrog en zijn ze bang voor het verlies van een dierbare door bijvoorbeeld een ongeluk.Naast de angst om verlaten te worden en jaloezie zijn er nog veel meer symptomen. Herken jij jezelf in onderstaande symptomen, dan is de kans groot dat je last hebt van verlatingsangst.
  1. Je vindt het moeilijk om alleen te zijn. Doordat je niet met de mensen bent aan wie je gehecht bent, ervaar je een paniekerig gevoel.
  2. Je doet liever iets samen, dan alleen. Je wilt graag dierbaren om je heen hebben en hebt daardoor een grote angst om dingen alleen te moeten doen.
  3. Je hebt weinig eigenwaarde. Je bent niet tevreden over jezelf. Jouw eigenwaarde hangt heel erg af van wat anderen van jou vinden.
  4. De angst om afgewezen of verlaten te worden is erg groot. Je kunt hier op voorhand al erg veel over piekeren.
  5. Je pleased je partner. Je vindt het belangrijker dat de ander zich goed voelt dan dat jij je goed voelt. Je wilt de behoefte van een ander vervullen en vergeet daardoor vaak je eigen grenzen.

Waardoor ontstaat verlatingsangst?

De oorzaak van verlatingsangst komt vaak door gebeurtenissen in het verleden. Het is een psychische angststoornis die door verschillende gebeurtenissen kan zijn ontstaan. Zo kan het al in je kindertijd zijn ontstaan, doordat je als kind problemen hebt ervaren met het hechten aan jouw ouders. Bijvoorbeeld doordat je onvoldoende (of geen) aandacht en/of liefde van (één van) je ouders hebt gehad.

Stappen om van de foute man af te komen

Ook kan verlatingsangst ontstaan op een latere leeftijd. Dit kan bijvoorbeeld door voorgaande liefdesrelaties die niet goed zijn afgelopen of doordat je een keer bent bedrogen. De gevoelens van deze gebeurtenissen kunnen onbewust toch nog impact hebben op je leven. Ook ingrijpende gebeurtenissen zoals het overlijden van een dierbare of lange ziekenhuisopnames kunnen verlatingsangst veroorzaken. In deze situaties wordt je ook plots verlaten en ben je voor een langere tijd alleen, wat uiteindelijk kan resulteren in verlatingsangst.

Hoe kom ik van mijn verlatingsangst af?

Het is belangrijk om te weten waar deze angststoornis door wordt veroorzaakt. Als dit veroorzaakt is door een trauma, is het belangrijk om eerst dit trauma te verwerken. Het is dus van groot belang dat jij je eigen symptomen herkent en hier ook verantwoordelijk mee omgaat.

Wees je bewust van jouw gevoel, zodat je kunt gaan leren (met behulp van een specialist) hoe je jouw angst kunt omzetten naar een leven waarin je niet meer bang bent om verlaten te worden. Om van jouw verlatingsangst af te komen, is acceptatie dus een heel belangrijk onderdeel.

Daarnaast is het belangrijk dat je de aandacht dit keer op jezelf gaat richten. Alle aandacht die jij normaal aan de ander geeft, mag je dit keer aan jezelf geven. Gun jezelf de liefde en waardering die jij verdient. Je zult merken dat jij je een stuk beter zal gaan voelen. Je mag blij zijn met jezelf! Vasthouden aan een ander zal niet meer hoeven.

Lukt het jou niet om over je verlatingsangst heen te komen en wil jij hier hulp bij?

Schrijf je in voor onze gratis training of Masterclass "Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn
Reactie plaatsen