Tips tegen een relatieverslaving

Tips tegen een relatieverslaving

Zit jij in een relatie waarin je niet krijgt wat je verdient, maar lukt het je niet op eigen benen te staan? 

Dan kan het zijn dat je last hebt van relatieverslaving. In deze situatie ben je als het ware geobsedeerd door jouw relatie (en dit werkt overigens vaak heel onbewust). Je ervaart het constante gevoel dat je niet zonder je partner kunt en zet hiervoor al jouw eigen belangen aan de kant.

Het gaat in dit geval letterlijk om een ‘verslaving’. Herken jij deze gevoelens en ben je bereid actie te ondernemen? Neem dan gerust contact op. Wil je er meer over lezen? In dit artikel geven we je een aantal handige tips die jou in de goede richting zullen helpen!

Kies voor jezelf en durf ‘nee’ te zeggen

Het is in een relatie heel belangrijk dat je nee durf te zeggen. Geef aan hoe jij over situaties denkt en laat je vooral niet meeslepen wanneer jij iets niet wilt. In een relatieverslaving is simpelweg ‘nee’ zeggen vaak heel lastig. Probeer dus uit je comfort zone te komen en laat zien waar je voor staat. Het is belangrijk om het roer om te gooien en naar je eigen mening te luisteren. Zet jezelf op de eerste plaats. Het is mooi om jouw mening te uiten en vooral ook heel gezond in een relatie.

Praat over je gevoelens

Praten over je gevoelens is voor veel mensen een fijne uitlaatklep, ook in een relatieverslaving kan jou dat goed helpen. Een professional kan jou hierbij helpen. Dat het gezien wordt als een verslaving betekend gelukkig niet dat je naar een afkickkliniek moet. Er wordt gekeken naar wat jij als persoon nodig hebt om het jou zo comfortabel mogelijk te maken.

Therapie is hierin een goed voorbeeld. Je leert je eigen grenzen te stellen en hoe je kunt omgaan met onzekerheid. Als je deze stap niet alleen durft te nemen kun je ook binnen jouw familiekring een vertrouwenspersoon benaderen.

Erkennen van jouw relatieverslaving

Vaak probeer je excuses te zoeken om de relatie met jouw partner goed te praten. Je verzint redenen en bent voortdurend bezig met zijn fouten te ontkennen. Probeer eens stil te staan bij de volgende vragen. ‘Waarom doe ik dit?” “Wat levert mij dit op?’’ ‘Is dit het waard?’. Laat deze vragen op je inwerken en probeer goed na te gaan welk antwoord je hierop zou geven.

Accepteer dat je verder moet met jouw leven

In dit proces is het moeilijk om te accepteren dat je verder gaat met je leven en achter veel dingen een punt moet gaan zetten. Stress is één van de veel voorkomende symptomen.

Deze stress en onrust haal je weg door naar de kern te kijken en dit aan te pakken. Bij een relatieverslaving heeft dat vaak te maken met de relatie zelf. Je bent jezelf verloren en het is nu tijd om jezelf weer terug te vinden. Dit zal de stress wegnemen en acceptatie als gevolg hebben.

Vergelijk jouw relatie met andere relaties

Probeer jouw relatie eens te vergelijken met relaties om je heen. Hoe gaat het bij hun thuis? Hoe gaan zij met situaties om? Zie je overeenkomsten? Of is het juist een heel groot verschil? Op deze manier kun je zien of situaties opvallen binnen jouw relatie die wellicht niet gezond zijn. Het is heel lastig, maar probeer kritisch naar je relatie te kijken. Ben je nog wel gelukkig? Neem deze vragen mee in de volgende stappen die je wilt gaan nemen binnen jouw relatie.

Wil je af van jouw relatieverslaving? 

Van jouw relatieverslaving af komen is niet niks. Hulp van een professional is vaak nodig. Door middel van live en online coaching ondersteunen wij jou met alle liefde. In onze sessies geven wij jou de handvaten om jouw oude patronen te doorbreken. Hierdoor kun je in de toekomst gemakkelijker een gezonde relatie aangaan.

-->> Schrijf je gratis in voor de mini-training of Masterclass "Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn <<--