Wat is bindingsangst

Wat is bindingsangst?

Wat is bindingsangst?

Je hebt moeite met hem te vertrouwen en zodra hij te dichtbij komt, heb je het gevoel dat je wilt vluchten. Dit zijn kenmerken van bindingsangst. Je vindt het lastig om je aan iemand te hechten en stoot daarom mensen snel af. Maar waar komt deze angst nou precies vandaan en wat kun je er aan doen? In dit artikel leg ik je uit wat bindingsangst precies is, hoe het ontstaat en wat je eraan kunt doen.

Wat is bindingsangst en hoe herken ik het?

Wanneer je aan bindingsangst lijdt heb je moeite om je aan iemand te hechten, zowel op emotioneel als op fysiek gebied. In je relaties durf je vaak niet de diepte in te gaan en hierdoor blijven jouw relaties relatief oppervlakkig. Bindingsangst is als het ware een soort bescherm mechanisme van jezelf. Je bent bang om afgewezen te worden en daarom laat je niemand dichtbij komen. Op deze manier kun je immers ook niet gekwetst worden, is de gedachte.
Bindingsangst is vaak moeilijk te herkennen. Toch zijn er een aantal kenmerken waaraan je deze angst kunt herkennen. 

Wat is bindingsangst

Enkele symptomen zijn:

- Je hebt weinig tot geen relaties gehad en in de relaties die je hebt gehad, was jij vaak degene die het verbrak.
- Je hebt moeite met langdurige relaties en je vindt het lastig om een relatie officieel te maken.
- Wanneer hij over de toekomst begint, voel jij je heel ongemakkelijk.
- Je twijfelt snel in een relatie en bent daardoor heel onzeker over of hij wel de ware is voor jou.
- Je voelt je niet emotioneel verbonden met je partner en je zal daarom ook niet snel
over je gevoelens praten.

Wat zijn de oorzaken van bindingsangst?

Een van de oorzaken die het vaakst voorkomt, ligt in de jeugd. Wanneer je als kind in je jeugd gewend bent geraakt om niet veel over je gevoelens te praten en een emotionele afstand had tot je ouders, kun je dit ook meenemen in je volwassen leven. Dit is wat je geleerd hebt en daarom zal je onbewust op zoek gaan naar soortgelijke relaties.

Ook kan bindingsangst ontstaan door het overlijden van een dierbare of doordat je langdurig gepest bent. Dit zijn namelijk situaties waarbij je iemand emotioneel dichtbij hebt laten komen, maar dit uiteindelijk heeft gezorgd voor pijn of verdriet. Niet alleen als kind kun je bindingsangst ontwikkelen, maar dit kan ook op latere leeftijd ontstaan.

Wat is bindingsangst

Bijvoorbeeld wanneer je voor een langere tijd in een ongezonde relatie hebt gezeten of door het vreemdgaan van je partner. In beide gevallen heeft de persoon die dichtbij je stond je pijn gedaan en hierdoor trek je een muur op, om zo jezelf te beschermen.

Hoe kom ik van mijn bindingsangst af?

Om van je bindingangst af te kunnen komen is het van belang dat je allereerst (h)erkent dat je
hieraan lijdt. Wees je dus bewust van wat je voelt en hoe jij je gedraagt in relaties. Accepteer jouw angst om je aan iemand te moeten hechten en laat je gevoelens ook toe. Zo erken je jouw bindingangst en kun je ook bepaalde patronen herkennen.

Let hierbij ook goed op de momenten die jouw bindingsangst activeren. Dit kunnen zowel acties als woorden zijn. Zodra je weet wat jouw bindingsangst activeert, kun je hier bewust mee omgaan.

Wees ook lief voor jezelf en leer van jezelf te houden. Wanneer je lijdt aan bindingsangst bedruk je jouw gevoelens en ga je vervelende gevoelens snel uit de weg. Hierdoor hopen je gevoelens op en zodra dit teveel wordt, gaan ze je overspoelen en ben je eigenlijk al te laat. Om dit te voorkomen, is het goed dat je over je gevoelens praat. Deel ze met anderen en geef ook aan wanneer je iets vervelend vindt. Op deze manier zal je bewuster met je gevoelens om kunnen gaan.

Heb je hulp nodig om van je bindingsangst af te komen?

Lukt het jou niet om over je bindingsangst heen te komen en wil jij hier hulp bij?

-->> Schrijf je hier in voor de gratis Masterclass of training Van Liefdespijn naar Gelukkig zijn <<--